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アイテム
水ようかんの食感を表現するオノマトペと関連する因子の検討
https://osaka-dent.repo.nii.ac.jp/records/2000183
https://osaka-dent.repo.nii.ac.jp/records/200018330b95891-02fb-47ba-a774-611e904d5f62
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | 学位論文 / Thesis or Dissertation(1) | |||||||||||
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公開日 | 2025-05-26 | |||||||||||
本文言語 | ||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Examination of factors related to onomatopoeia for describing the texture of a strained type of soft azuki bean jelly | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | 水ようかんの食感を表現するオノマトペと関連する因子の検討 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
著者 |
吉川, 由華
× 吉川, 由華
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キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Onomatopoeia | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Teture | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Oral wetness | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Palatal plate | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_db06 | |||||||||||
資源タイプ | doctoral thesis | |||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||
アクセス権 | metadata only access | |||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_14cb | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | We investigated oral and systemic factors related to the onomatopoeia of food texture. The subjects were randomly selected from 114 patients between 53 and 89 years of age who visited Osaka Dental University Hospital for routine treatment. Based on a general examination and oral cavity survey, 5 subjects with swallowing problems were excluded. In addition, 79 denture wearers were included in the limited analysis. Patients answered a questionnaire after eating a strained type of soft azuki bean jelly. We examined factors related to food texture using logistic regression analysis, in which the outcome variable was the onomatopoeia "chunky", on a binary scale of "not applicable" and "applicable", and the explanatory variables included age, oral wetness and denture status. When the maxillary palate was covered by the palatal plate and the oral wetness was low, the onomatopoeia "chunky" was perceived to describe the texture of azuki bean jelly. | |||||||||||
学位名 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
学位名 | 博士(歯学) | |||||||||||
学位授与機関 | ||||||||||||
学位授与機関識別子Scheme | kakenhi | |||||||||||
学位授与機関識別子 | 34408 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
学位授与機関名 | 大阪歯科大学 | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
学位授与機関名 | Osaka Dental University | |||||||||||
学位授与年月日 | ||||||||||||
学位授与年月日 | 2025-03-07 | |||||||||||
学位授与番号 | ||||||||||||
学位授与番号 | 甲第1025号 | |||||||||||
関連情報 | ||||||||||||
識別子タイプ | HDL | |||||||||||
DOI | https://doi.org/10.18905/jodu.59.1_93 | |||||||||||
掲載情報 | Journal of Osaka Dental University, 2025, 59(1), p. 93-101 |