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  1. 学位論文
  2. 歯学研究科
  3. 令和6年度
  4. 課程博士

水ようかんの食感を表現するオノマトペと関連する因子の検討

https://osaka-dent.repo.nii.ac.jp/records/2000183
https://osaka-dent.repo.nii.ac.jp/records/2000183
30b95891-02fb-47ba-a774-611e904d5f62
名前 / ファイル ライセンス アクション
kou_1025_ab.pdf 論文内容要旨・審査結果要旨 (247 KB)
Item type 学位論文 / Thesis or Dissertation(1)
公開日 2025-05-26
本文言語
言語 eng
タイトル
タイトル Examination of factors related to onomatopoeia for describing the texture of a strained type of soft azuki bean jelly
言語 en
タイトル
タイトル 水ようかんの食感を表現するオノマトペと関連する因子の検討
言語 ja
著者 吉川, 由華

× 吉川, 由華

ja 吉川, 由華

ja-Kana ヨシカワ, ユカ

en Yoshikawa, Yuka

Search repository
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Onomatopoeia
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Teture
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Oral wetness
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Palatal plate
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_db06
資源タイプ doctoral thesis
アクセス権
アクセス権 metadata only access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_14cb
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 We investigated oral and systemic factors related to the onomatopoeia of food texture. The subjects were randomly selected from 114 patients between 53 and 89 years of age who visited Osaka Dental University Hospital for routine treatment. Based on a general examination and oral cavity survey, 5 subjects with swallowing problems were excluded. In addition, 79 denture wearers were included in the limited analysis. Patients answered a questionnaire after eating a strained type of soft azuki bean jelly. We examined factors related to food texture using logistic regression analysis, in which the outcome variable was the onomatopoeia "chunky", on a binary scale of "not applicable" and "applicable", and the explanatory variables included age, oral wetness and denture status. When the maxillary palate was covered by the palatal plate and the oral wetness was low, the onomatopoeia "chunky" was perceived to describe the texture of azuki bean jelly.
学位名
言語 ja
学位名 博士(歯学)
学位授与機関
学位授与機関識別子Scheme kakenhi
学位授与機関識別子 34408
言語 ja
学位授与機関名 大阪歯科大学
言語 en
学位授与機関名 Osaka Dental University
学位授与年月日
学位授与年月日 2025-03-07
学位授与番号
学位授与番号 甲第1025号
関連情報
識別子タイプ HDL
DOI https://doi.org/10.18905/jodu.59.1_93
掲載情報 Journal of Osaka Dental University, 2025, 59(1), p. 93-101
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Ver.1 2025-05-26 01:42:10.472478
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