ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 学位論文
  2. 歯学研究科
  3. 令和6年度
  4. 論文博士

顎運動モーションキャプチャによる咀嚼運動パターンが、咀嚼能力に及ぼす影響について

https://osaka-dent.repo.nii.ac.jp/records/2000168
https://osaka-dent.repo.nii.ac.jp/records/2000168
1fe9f2ea-0f6e-42a7-84ca-27b459161639
名前 / ファイル ライセンス アクション
otu_1673_ab.pdf 論文内容要旨・審査結果要旨 (228 KB)
otu_1673.txt.pdf 学位論文 (689 KB)
Item type 学位論文 / Thesis or Dissertation(1)
公開日 2025-01-15
本文言語
言語 eng
タイトル
タイトル Effects of masticatory movement patterns in a motion capture analysis on masticatory performance
言語 en
タイトル
タイトル 顎運動モーションキャプチャによる咀嚼運動パターンが、咀嚼能力に及ぼす影響について
言語 ja
著者 油谷, 征彦

× 油谷, 征彦

ja 油谷, 征彦

ja-Kana ユタニ, マサヒコ

en Yutani, Masahiko

Search repository
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Jaw Movement
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Masticatory Movement Pattern
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Masticatory Performance
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Motion Capture
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_db06
資源タイプ doctoral thesis
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The present study attempted to classify masticatory movements into two types, the grinding and chopping based on items evaluated in a motion capture analysis of jaw movements. We also examined the effects of each movement pattern on masticatory performance (MP). Nineteen healthy adults were selected from the database of our previous study. They were photographed with a high‐speed camera while chewing a gummy jelly. The amount of glucose extracted (AGE) from the gummy jelly was measured as a reference value for MP. Subjects were divided into two groups according to masticatory movement patterns. The grinding type was defined as a transition phase rate (TR) >35% and horizontal distance (HD) >6.0 mm, and the chopping type as TR <35% and HD <6.0 mm. No significant differences were observed in age, percentage of males, BMI, or the number of teeth between the groups. AGE was significantly higher in the grinding type group than in the chopping type group (154.6±45.3 mg/dL vs 202.0±41.0 mg/dL, p<0.028). Masticatory movement patterns were classified by a motion capture analysis of jaw movements. A relationship was observed between masticatory movement patterns and MP measured with the gummy jelly. Therefore, MP may be evaluated using a motion capture analysis.
言語 en
学位名
言語 ja
学位名 博士(歯学)
学位授与機関
学位授与機関識別子Scheme kakenhi
学位授与機関識別子 34408
言語 ja
学位授与機関名 大阪歯科大学
言語 en
学位授与機関名 Osaka Dental University
学位授与年月日
学位授与年月日 2024-12-25
学位授与番号
学位授与番号 乙第1673号
権利
言語 en
権利情報 © 2024 The Author(s)
関連情報
識別子タイプ DOI
DOI https://doi.org/10.18905/jodu.58.1_349
関連情報
掲載情報 Journal of Osaka Dental University. 2024, 58(1), p. 349-353.
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2025-01-15 03:14:39.890966
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3